Specialisaties
Manuele therapie
De manuele behandeltechnieken omvatten o.a. mobilisaties en manipulaties van gewrichten, neurogene mobilisaties, stretchingtechnieken, triggerpuntbehandeling, stabilisatietraining, bewegingsadvies, rug- en nekscholing,…
We gebruiken de manuele therapie om nek- en rugklachten, bekkenproblematiek, schouderpijn, hoofdpijn, en andere dysfuncties van het bewegingsapparaat te behandelen.
Elke manueel therapeutische behandeling wordt voorafgegaan door een vraaggesprek en functieonderzoek. Zo proberen we de oorzaak van uw klacht of dysfunctie te achterhalen. Zodoende dat we de functionele hinder kunnen evalueren. De behandeling heeft immers als doel dat u uw normale activiteiten zo snel mogelijk kan hernemen.
Orthopedische en sportkinesitherapie
Gespecialiseerde revalidatie en behandeling in het kader van:
- gewrichtsprothesen van knie, heup en schouder
- traumatische letsels (distorsies, luxaties, fracturen)
- sportblessures (enkeldistorsie, spierscheur, schouderluxatie, …)
- orthopedische ingrepen (meniscectomie, peesrecontructies, …)
- ingrepen t.h.v de wervelkom (hernia operatie)
- pijn en stijfheid ten gevolge van artrose of reumatische aandoeningen
- peesaandoeningen (tenniselleboog, patellapeestendinitis, hielspoor, …)
- preoperatieve kinebehandeling (voor voorste kruisbandrecontructie, heupprothese, …)
- chronische pijn (hoofdpijn, nekpijn, lage rugpijn)
- blessurepreventie
Hierbij worden verschillende behandelmethoden toegepast:
- manuele therapie
- taping
- shockwave therapie
- oefentherapie en stabilisatietraining
- dry needling
Lymfedrainage volgens Vodder
Lymfedrainage is een natuurlijke functie in het lichaam om een ideale omgeving te creëren voor onze cellen. Deze kan verstoort worden door ziekte, operatie, stress of een ongeval. In dat geval kan de lymfe manueel geoptimaliseerd worden.
Bekkenbodemtherapie
Bekkenbodemreëducatie is een vorm van oefentherapie die gericht is op het bewustworden en het versterken of relaxeren van de bekkenbodem. Indien nodig wordt er gebruik gemaakt van biofeedback of elektrostimulatie. Zowel mannen, vrouwen als kinderen komen in aanmerking.
Indicaties:
- incontinentieproblematiek
- bedplassen
- stoelgangproblemen
- voor en na prostaat-, blaas- of baarmoederoperatie
- voor en na de bevalling
- seksuele dysfuncties (b.v. vaginisme)
Pré- en postnatale kinesitherapie
Tijdens de zwangerschap:
Oefeningen om u voor te bereiden op de bevalling
Behandeling van bekkeninstabiliteit en rugklachten
Aanpakken van bekkenbodemproblemen
Na de bevalling:
Vanaf 4 à 6 weken na de bevalling kan u starten met postnatale kinesitherapie.
De nadruk ligt dan op het verbeteren van de bekkeninstabiliteit, reëducatie van de bekkenbodemspieren, spierversterkende oefeningen en algemene reconditionering.
Cardiale revalidatie
Na cardiale heelkunde wordt er in de beginfase gewerkt op het aanleren van de juiste ademhalingstechniek. Later wordt er een aangepast trainingsprogramma opgemaakt om de fysieke conditie te verbeteren.
Dit programma bestaat enerzijds uit individuele oefentherapie om spierkracht te verhogen, anderzijds uit oefenen op fiets, crosstrainer en loopband om de uithouding te verbeteren. Dit alles onder controle van bloeddruk en hartslag.
Loopanalyse en behandeling van blessures bij hardlopers
Zowel bij recreatieve als competitielopers vormen blessures vaak een probleem. Aan de hand van een analyse van uw loopstijl, via video-opname op de loopband, geven wij uw tips en functionele oefeningen om deze te verbeteren.
Niet alleen de looptechniek maar ook uw stabiliteit, leningheid en motorische controle wordt grondig nagekeken. Aan de hand van dit onderzoek wordt er een aangepast oefenprogramma opgesteld om uw loopprestaties te verbeteren en blessures te voorkomen.
Dry Needling
Dry needling is een behandelmethode waarbij we met een dunne naald de ‘knoopjes’, ook wel triggerpoints genoemd, die ontstaan in uw spieren aanprikken. Dit gebeurt met een ‘droge’ accupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier ingespoten. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die pijn in de spier veroorzaken, maar ook pijn op afstand kunnen geven. De dunne naald zorgt ervoor dat de spier zich kort aanspant (twitch) en daarna zich ontspant. De verkramping wordt hiermee opgeven waardoor de pijn verdwijnt en de spierfunctie verbetert.
Dry needling is een zeer veilige en efficiënte behandelmethode!
Rugschool
Wij geven u tips om uw rug beter te belasten tijdens uw dagelijks activiteiten. En leren u ook oefeningen aan om uw houding te verbeteren, uw rug te stabiliseren en uw wervelzuil te mobiliseren.
Shockwave therapie
Extracorporale Shockwave Therapie (ESWT) is een behandelmethode voor peesontstekingen en/of peesverkalkingen. Maar ook triggerpoints kunnen hiermee behandeld worden. Het werkt pijnstillend en brengt ook de genezing op gang.
ESWT wordt o.a. toegepast bij:
- Verkalking van schouderpezen
- Tennis- of golferselleboog
- Overbelasting van heupspieren
- Kniepeesproblematiek
- Achillespeestendinose
- Hielspoor
Taping
Kinesiotaping
Deze elastische tape kan worden toegepast bij verschillende klachten van het bewegingsapparaat.
De effecten van het aanbrengen van kinesiotape kunnen zijn: pijndemping, verbeteren van de spierfunctie, ondersteunen van de gewrichtsfunctie, belemmeringen in de bloedcirculatie en lymfe afvoer opheffen.
McConnell taping bij knieklachten
Deze tapingtechniek wordt toegepast bij patiënten met patellofemorale pijn (pijn rondom, achter of onder de knieschijf). Vaak resulteert dit in pijn tijdens simpele dagelijkse activiteiten zoals wandelen, springen, langdurig zitten en traplopen.
De behandeling met de McConnell tapetechniek in combinatie met mobilisaties en oefentherapie wordt toegepast bij behandeling van patellapeestendinopathie, chondromalacie, patellofemorale arthrose, …
Ademhalingskine
Behandeling van acute tot chronische luchtweginfectie zoals bronchitis, bronchiolitis, nabehandeling van longontsteking bij kinderen en bij volwassenen. Hierbij wordt autogene drainage toegepast.
Bij chronische obstructieve longaandoeningen (COPD) wordt er een aangepast programma opgemaakt op maat van de patiënt. Mogelijkheid om te oefenen op de fietsergometer, crosstrainer en loopband.
Behandeling van vertigo
Benigne paroxysmale positionele vertigo (BPPV) is de meest voorkomende oorzaak van duizeligheids- of evenwichtsklachten.
Deze aanvallen van vertigo (bewegingsillusie waarbij u een draaierig of tollend gevoel heeft) worden uitgelokt door snelle, plotse hoofdbewegingen en kunnen eventueel gepaard gaan met misselijkheid en braken.
De kinesitherapeutische behandeling bestaat uit het toepassen van:
- Epley maneuver of Semont maneuver (BPPV van posterieur kanaal)
- Barbecue Roll (BPPV van het horizontaal kanaal)
-
5 Therapeuten
-
14 Specialisaties
-
25 Jaar Ervaring
Contact
Gelieve bij uw eerste afspraak uw identiteitskaart, mutualiteitsgegevens en eventuele verslagen van medische onderzoeken mee te brengen.
Ondernemingsnummer 1004.953.751
Lid van Axxon en Bicap
T. 02 688 41 30 • info@kinecentrumoverijse.be
Onze Facebookpagina Onze Instagrampagina
Parkeergelegenheid aan de praktijk.
Bushalte Overijse Stationsplein op 300m.
Afspraken worden bij voorkeur online geboekt.
Indien u een acute klacht hebt en niet snel een vrij tijdsslot vindt, aarzel niet om ons telefonisch te contacteren.
Huisbezoeken kunnen enkel telefonisch ingepland worden.
Afspraken die geen 24u van tevoren worden geannuleerd, worden in rekening gebracht.